Lord Baden Powell

Lord Robert Baden Powell er født 1857.
Lord Robert Baden Powell startet Speideren i 1907.

Speiderbevegelsen er en av verdens største barne- og ungdomsbevegelser og har ca. 40 millioner medlemmer i nesten alle land. Bevegelsen ble startet av den britiske generalen Robert Baden-Powell i 1907. Stiftelsesdagen er 1. august, dagen da den første speiderleiren startet på Brownsea Island utenfor byen Poole i England.

Idéen bak speiderbevegelsen er å utvikle barn og ungdom fysisk, mentalt og spirituelt slik at de blir ansvarsbevisste mennesker som kan spille konstruktive roller i samfunnet. Denne fostringen skjer gjennom speidermetoden, det vil si gjennom aktiviteter utendørs, samarbeid, leiropphold, turgåing, og ved å lære om naturen, sikkerhet og førstehjelp. Det å kunne reise på overnattingstur i skog og mark uten voksne, og klare seg med få hjelpemidler, styrker karakteren.

Ett av speidernes idealer er ridderen Sankt Georg. Speiderne feirer St.Georgsdagen hvert år den 23. april.

Et annet kjennetegn for speiderbevegelsen er speiderdrakten, som er inspirert av militære sommeruniformer. Den innbefatter speiderskjorte, -skjerf og gjerne en lue eller enhatt..Sjeldnere syn enn før.

I 1899, under den andre boerkrigen i Sydafrika, ledet Baden-Powell forsvaret under Beleiringen av Mafikeng. Mange av hans bøker, skrevet for militær oppklaring under hans år i Afrika, ble også lest av unge gutter. Med utgangspunkt i disse tidlige bøkene skrev han senere Scouting for Boys (Speiderguttboka). Denne ble utgitt i 1908 av Pearson.

Tanken om å lage et program for oppdragelse av unge gutter kom til å bli satt ut i livet i 1907. Den sommeren arrangerte Robert Baden-Powell den første speiderleiren på Brownsea Island (en liten øy utenfor Poole i sør-England).

Deltagerne var både gutter fra fattige familier og gutter fra rike familier. Robert mente at her i speideren er alle like. Ved leirbålene om kvelden fortalte Baden-Powell om sine opplevelser i fremmede verdensdeler, og neste dag prøvde guttene i lek og øvelser å gjennomføre noe av det de hadde hørt om. I 1920 fikk han tittelen Chief Scout of the World. Kallenavnet var B-P.

Født:  22. Februar 1857.    Død:  8. Januar 1941.

Speiderbevegelsen, barne- og ungdomsbevegelse, grunnlagt i Storbritannia i 1907 av Robert Baden-Powell. Hans bok Scouting for Boys er bevegelsens grunnleggende håndbok. Speiderbevegelsens mål er å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet som kan utvikle dem til ansvarsbevisste mennesker. Arbeidsprogrammet omfatter fysisk, praktisk, moralsk og religiøsvirksomhet. Speiderløftet, som avgis av alle medlemmer, og speiderloven danner bevegelsens ideologiske grunnlag. Lov og løfte er felles for alle speidere over hele verden. I Norge startet speiderarbeidet allerede i 1909. Norsk Speidergutt-Forbund ble stiftet 1911, Norges KFUK-speidere 1920, Norsk Speiderpikeforbund 1921 og Norges KFUM-speidere 1945.

Velkommen til Colombiabasar

Lørdag 18. november klokken 15.00 i Misjonskirken. Les hele